25 de Octubre de 2023 a les 10:15
El premi de gastronomia Xef Balfegó 2023, es va donar a conèixer el passat dilluns, 23 d'octubre, en una gran gala que va tindre lloc a L'Estació Gran Teatre CaixaBank Príncipe Pío de Madrid. Aquest concurs premia i reconeix els cuiners que millor preparen la tonyina vermella, i aquest any entre els vuit aspirants seleccionats també hi va competir Aitor López, del restaurant Citrus del Tancat d'Alcanar, la final del VI Concurs de Cuina Professional Xef Balfegó, es va celebrar a l'escola internacional de cuina Le Cordon Bleu, de Madrid. La prova final del concurs els va permetre mesurar-se davant d'un jurat compost per crítics gastronòmics i xefs professionals, amb dues receptes. La primera s'havia de fer amb llom de tonyina vermella, mentre que la segona es podia elaborar amb la part o parts d'este túnid que escullia cada xef.
La selecció dels vuit candidats es va efectuar entre els més de 200 cuiners professionals en actiu dels quatre països inscrits al concurs. Tots treballen en restaurants ubicats en territori portuguès, alemany, italià o espanyol, i van presentar una recepta original i pròpia amb la tonyina vermella com a ingredient obligatori. L'originalitat, la presentació i les tècniques de cuina utilitzades a les seves receptes han estat la pauta seguida pels jurats encarregats de valorar les candidatures.
El cuiner Alberto Montes Pereira, segon cuiner del Restaurant Atri, de Càceres, va ser proclamat guanyador de la sisena edició del concurs gastronòmic professional Xef Balfegó 2023. En segon lloc va quedar Aitor López Martínez, del Restaurant Citrus d'Alcanar, i en tercer lloc va quedar Jaume Marambio Cortés, del Restaurant Alapar (Barcelona). El jurat va estar presidit per Martín Berasategui, guanyador de dotze Estrelles Michelin i ambaixador gastronòmic de Balfegó.
Pots escoltar el repas de l'actualitat a continuació: