Resuming podcast

30 de Maig de 2025 a les 9:17

Descobreixen pràctiques culinàries fenícies al jaciment de Sant Jaume d’Alcanar: una nova pista sobre la presència d’aquest poble al nord-est peninsular

Compartir

Segons David Garcia, codirector del Jaciment de Sant Jaume d’Alcanar no deixa de sorprendre els investigadors. Recentment l’equip del GRAP (Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica) ha identificat, per primera vegada, evidències de pràctiques culinàries pròpies del món fenici al conjunt arqueològic, un indici cultural fins ara inèdit al registre indígena del nord-est de la península Ibèrica.

Aquest descobriment representa un avenç significatiu en la recerca sobre la natura del jaciment. Tal com expliquen des del GRAP, les restes materials recuperades —que es detallaran pròximament— apunten a tècniques i hàbits de cuina clarament forans, distintius de la tradició fenícia i alienes a les costums locals conegudes.

“A Sant Jaume, la cuina també parla. I el que diu, no sona pas indígena. Sona fenici”, assenyalen els investigadors amb entusiasme. Aquest nou element reforça una de les grans hipòtesis que es treballen des de fa temps al jaciment: que Sant Jaume d’Alcanar podria haver estat un enclavament comercial fenici establert estratègicament en territori indígena.

El GRAP ja havia documentat indicis fenicis en altres àmbits com l’arquitectura, la infraestructura, l’enginyeria militar  la ceràmica, els objectes de prestigi, les creences i la metal·lúrgia. Ara, les pràctiques alimentàries se sumen com a nova línia d’evidència, afegint una peça clau al trencaclosques de la interacció entre fenicis i indígenes entre els segles VIII i VI aC a les terres del Sénia, de l’Ebre i del Baix Aragó.

Aquest descobriment obre nous interrogants sobre les formes de vida, les influències culturals i les possibles convivències en aquesta cruïlla històrica i geogràfica.

Foto del jaciment de Sant Jaume d'Alcanar (cedida pel GRAP)